1370 poze   141618 vizite

Diwali

● Astăzi, cei care au religia hindusă sărbătoresc Diwali sau Festivalul Luminii. Atmosfera este de sărbătoare şi dacă ai ocazia să te afli în India, sau dacă totuşi este prea mult acest lucru, poţi să simţi sărbătoarea lor dacă ai printre prietenii tăi şi câţiva hinduşi. Eu am avut ocazia să fiu în seara de Diwali la un hindus acasă şi am ramas profund impresionată. Peste tot în casă erau aprinse lumânări parfumate care înmiresmau atmosfera şi beţigaşe parfumate. Deşi nu sunt hindusă, parcă simţeam şi eu acea atmosferă atât de specială pentru ei. Noi o putem compara cu atmosfera de Crăciun. Obiceiul hinduşilor este pe lângă a aprinde lumânări, doar de asta se numeşte Festivalul luminilor, este ca în ziua de Diwali să gătească prăjituri. Prăjiturile lor tradiţionale, care unele au un gust condimentat, spicy aş zice, deşi sunt prăjituri, altele au un gust dulceag iar altele au un gust pe care nu îl pot descrie. Sunt ceva interesant, mult diferite de gustul prăjiturilor noastre dar sunt bune. Aceste prăjituri sunt făcute cu scopul de a le da prietenilor, iar prietenii dau altele…un fel de schimb de cadouri.

Semnificaţia acestui festival este în tradiţia hindusă, reîntoarcerea lui Ram după 14 ani de exil în pustiu, unde l-a învins pe demonul răului Ravan. În India sărbătoarea este şi mai tradiţională, oamenii au obiceiul să aprindă şi pe stradă lumini, iar pe Gange pur şi simplu lasă să plutească lumânările parfumate. Dar fie că sunt în India sau România sau orice ţară din lume in ziua de Diwali toţi se îmbarcă în portul lor tradiţional. Pentru hinduşi astăzi este sărbatoare…

Desfasurat pe parcursul a cinci zile, Diwali, care inseamna „rand de lampi”, reprezinta triumful binelui asupra raului si reuneste familiile in jurul unor mese cu bucate.

Traditia cere ca in aceasta perioada sa fie aprinse, in mod simbolic, cat mai multe lumini, in semn de bucurie.

De Diwali, in India si Nepal, se aprind fitile din bumbac inmuiate intr-un vas plin cu ulei, cu care isi decoreaza casele. Pe langa acestea, ei adauga afise cu imagini ale zeilor Lakshmi si Ganesh, precum si decoratiuni confectionate manual din broderii, clopotei, oglinzi si scoici.

Masa traditională de Diwali cuprinde specialitati cu ciuperci in sos de ceapa si preparate din grau.

In cele cinci zile ale Festivalului Luminii, oamenii isi ofera reciproc dulciuri si iau parte la focuri de artificii.

Sarbatoarea are semnificatii religioase pentru adeptii hinduismului, budhismului si Sikhismului. De Diwali, acestia celebreaza revenirea zeului Rama dupa 14 ani de exil in paduri si infrangerea lui Ravana, simbolul Raului.

Festivalul Luminii marcheaza si incheierea anului agricol in India si Nepal. Fermierii termina de insamantat ogoarele si se roaga pentru ca anul ce vine sa fie imbelsugat. ●

Comentarii album • 1
serialeptvoi 3 noiembrie 2014  
imi place diwali...
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.